top of page

Fate Condensed konuşalım!

Güncelleme tarihi: 6 Eki 2021

Selamlar FRP severler! Bu blogda sizlere aspectten bahsedeceğim. Anlamayanlar, aspect bulamayanlar ve yazdığı aspecti kullanamayanlar için küçük bir alıştırma olsun.


Aspect dediğimiz nedir?


Aspect dediğimiz kullanılabilir hâldir. YERLER KAYGAN, ORTAM GERGİN, ELLER TETİKTE gibi ortamda olan durumlardır.


Aspecti nasıl kullanırım?


YERLER KAYGAN ise ve bu aspecti yararına kullanmak istiyorsan senaryolaştır ve aksiyonuna +2 ekle. Örneğin itmesi zor olan bir nesneyi itmek için "Ama YERLER KAYGAN bunu itmem daha kolay olmalı." diyerek Fate puanından vazgeçip aksiyonuna +2 alabilirsin.


Aspect yoksa nasıl oluştururum?


Bu Fate’in dört aksiyonundan birine çıkıyor: Avantaj Sağlama. Turunu aspect oluşturmak için harcayabilirsin.

Örneğin kaçmak istediğiniz bir mekanın ışıklarını söndürdüğünüzde ORTAM KARARDI aspecti oluşur. İşte size +2 almak için güzel bir fırsat!


Ne tür aspectler vardır?


5 tür aspect vardır.


Karakter aspectlerinden Trouble High Concept mesela. Neden evrendesiniz? Yaparken zorlandığınız şeyler neler? Şöhretinizi, üstünlüğünüzü ve sorumluluklarınızı tanımlar. Bunlar çok zor değişir.


Örneğin High Concept ‘’Güçlü Demirci Çırağı’’. Burada güçlü, demirci ve çırak olduğumdan bahsettim. Bir kapıyı zorlarken güçlüyüm deyip bu aspectten +2 alabilirim veya demirci çırağıyım dediğimde zanaat skillime +2 kazandırabilirim.


Serbest aspect karakterinizin özelliğini tanımlar.

Örneğin serbest aspectiniz HIZLI YAY ÇEKERİM. Bu sayede bir savaş tetiklendiğinde "İlk sıra benim çünkü yayımı çektim bile!" diyebilirsiniz.


Durum aspecti ortamda sahne sonuna kadar kalan aspectlerdir.

Örneğin durum aspectiniz HER YER YANIYOR. Oyuncular burada ortamın alev aldığından haberdardır ve aksiyonlarını ona göre alırlar. Sahne sonuna kadar -oyuncular yangını söndürene veya odadan kaçana kadar- bu etki sürer.



Boostlar


Tek kullanımlık aspectlerdir. Zarınız GM’in belirlediği zorluğu +3 veya daha fazla olarak geçtiğinde hemen bir serbest aspect kazanırsınız.

Örneğin oyuncuların bir aksiyonda +3 puanla geçtiği durumdan sonra nişan aldığın adamı ıskaladıysan boostu kullanıp, TAM ZAMANINDA aspectini çıkartıp "Ateş edecekken bekledim ve tam zamanında yayımı bıraktım ve ok hedefine ulaştı." deyip zarına +2 ekleyebilir veya zarını tekrar atabilir.


Consequenceler


Hasar aldığınızda Consequencelere dağıtırsınız.


Örneğin İNCİNMİŞ AYAK BİLEĞİ, BEYİN SARSINTISI, PARANOYA, YOK EDİCİ ŞÜPHE.

82 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page